De populariteit van buitensporten

De natuur kent geen openingstijden

Hoewel velen van ons een druk leven leiden, komen we graag buiten. Uit cijfers van het NOC-NSF blijkt dat in 2016 veel mensen kozen voor een gezonde buitensport. In de lijst van meest beoefende sporten staat hardlopen met 1,5 miljoen actievelingen keurig op een derde plaats. Ook wandelen (2), wielrennen (5) en voetbal (6) zijn populair. De vraag is dan natuurlijk: wat maakt nou dit succes? Is het toeval dat veel van deze sporten buitensporten zijn, of zit daar een verhaal achter?

 

Confrontatie met gezond leven

Gezond leven is goed leven, steeds meer mensen raken zich daarvan bewust. Dat we zo denken is inmiddels ook niet zo gek meer; we worden overal met onze gezondheid geconfronteerd. In de media krijgen we regelmatig te maken met de nare gevolgen van het bankhangen en je hoeft maar naar buiten te kijken of een grote groep bootcampers komt luidruchtig voorbij. Zelfs op het dienblad van de MacDonalds krijg je tegenwoordig advies over verantwoorde voeding en de juiste balans tussen gezond en ongezond. Bij de jongere generatie wint ook de sportschool aan populariteit. Men voelt de druk om zelf actie te ondernemen.

 

Buitensporten: laagdrempelig en altijd beschikbaar

Buitensporten zijn laagdrempelig en op elk moment van de dag beschikbaar. Je bent niet afhankelijk van de openingstijden van de natuur. Vervelende teamgenoten staan buitenspel en je hoeft je ook niet te houden aan afspraken met trainingsmaatjes of collega’s. Wanneer je lekker bent uitgeslapen – of wanneer je ’s avonds laat nog wat tijd over hebt – stap je de deur uit en kom je in beweging. De kosten van een buitensport zijn bovendien laag. De eenmalige aanschaf van wat sportmateriaal valt in het niet bij abonnementskosten of contributie. Met buitensporten ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt.

 

Gevoel van verbondenheid

Veel mensen sporten liever buiten dan binnen. Het geeft een euforisch gevoel; een verbondenheid met de natuur. In steeds meer buitengebieden en stadsparken verschijnen outdoor fitnessapparaten. De 18% fitness-enthousiastelingen die ons land rijk is hebben zo ook de mogelijkheid naar buiten te gaan. Veel gezondheidsinstanties juichen het buiten bewegen toe. Sporten in de buitenlucht verhoogt het concentratievermogen en zorgt voor een heldere mindset. Na het sporten presteren we beter op school, of kunnen we ons beter concentreren op ons werk.

 

Een buitenmens is een gelukkig mens

De wetenschap lijkt deze gevoelens te beamen. Richard Mitchell ontdekte in zijn onderzoek uit 2012 dat er een positief verband bestaat tussen mentale gesteldheid en omgeving. Samen met zijn team, onderzoekers van de Glasgow University, bekeek Mitchell natuurlijke- en niet natuurlijke omgevingen en hun invloed op inspanning, zoals wandelen, rennen of fietsen. Wanneer de sporters omringd waren door bomen en gras, nam het risico op mentale aandoeningen af. De onderzoekers concludeerden verder dat dit invloed had op fysieke ongemakken, zoals licht slapen of stress. Het team vond ook een duidelijk verschil tussen binnen- en buitensporten. Het positieve effect kwam aanzienlijk minder voor bij binnensporters.

 

Laagdrempelige buitensporten steeds populairder

 

Waarom is juist Disc Golf dan zo interessant?

De populariteit van buitensporten lijkt duidelijk, maar waarom is juist Disc Golf dan zo interessant? Disc Golf is ook een laagdrempelige buitensport. Het wordt vrijwel altijd gespeeld in natuurlijke omgevingen en de kosten voor deelname zijn laag. Het voldoet daarmee aan alle belangrijke punten die hierboven zijn beschreven, een goed begin dus! Voor een diepere analyse van het succes is er de literatuur. M. Siniscalchi heeft in de Verenigde Staten een grootschalig onderzoek geleidt naar de groeiende populariteit van het natuurspelletje. Uit het onderzoek bleek dat Disc Golf populair was om een aantal redenen:

 

  1. Verbondenheid met de natuur (intimacy with nature)
  2. Beweging (physical fitness)
  3. Met andere mensen zijn (social sport)
  4. Uitdaging (achievement)
  5. Dagelijkse routine ontsnappen (escape daily routine)
  6. Andere mensen ontmoeten (meeting other people)

 

De resultaten spreken voor zich en geven duidelijk weer waarom mensen Disc Golf zo interessant vinden. In conclusie: buitensporten zijn populairder geworden door een combinatie van factoren. Gezondheid, frisse lucht, sociale interactie en toegankelijkheid dragen allemaal bij aan het succes.

 

Is Disc Golf wat voor jou?

Ben jij zelf benieuwd naar Disc Golf? Dan is dit het moment om in beweging te komen. De sport staat nog in de kinderschoenen, maar wint voortdurend aan populariteit. De roots van het Disc Golf liggen in Noord-Amerika (zoals je hier kunt lezen) en de sport is daar inmiddels uitgegroeid tot een cultureel fenomeen. In de Verenigde Staten liggen meer dan 6000 Disc Golf Courses. Het duurt niet lang meer voor we deze populariteit ook in Europa gaan merken! Je kunt al goedkope discs kopen voor minder dan € 20,- euro, dus waar wacht je nog op? Sport jij ook weleens buiten? Welke buitensport is jouw favoriet? Laat een bericht achter in de reacties!

Geschreven door: Gijs Leppers en Marco Louters