Disc Golf te zien op Zappsport

Disc Golf op Nederlandse televisie!

Een Zappsport Battle Disc Golf! Zappsport is een televisieprogramma van AVOTROS, te zien op NPO Zapp. De uitzending is gericht op kinderen en gaat over sport, waarbij er elk weekend een andere sport in de schijnwerpers staat: van kickboksen tot zeilen en van waterpolo tot turnen. Op 10 juni 2017 is disc golf aan de beurt, gepresenteerd door Naomi van As en Sascha Visser.

 

Uitleg sport

Disc golf is een echte buitensport en wordt vaak gespeeld in de natuur, zoals bossen, stadsparken en buitengebieden. De sport is nog groeiende in Nederland, maar kent al een enorme bekendheid in onder andere Finland en Amerika. Disc golf is een variant van het traditionele golf, net als bijvoorbeeld midgetgolf en boerengolf. In plaats van een balletje weg te slaan met een club, wordt er een disc met de eigen handen gegooid. De disc is een soort frisbee, maar anders dan de gebruikelijke ‘huis, tuin en keuken’-frisbees. De schijven zijn wat zwaarder (vaak tussen de 169 en 175 gram) en zien er net wat anders uit. Bekijk ook eens onze ‘wat is disc golf’-pagina voor een uitgebreidere uitleg van de activiteit.

 

Trailer van de Zappsport Battle Disc Golf

 

Zappsport in Almere

De opnames van de Zappsport Battle Disc Golf vonden plaats bij Buitencentrum Almeerderhout van Staatsbosbeheer in Almere op 18 mei 2017. Gedurende de opnames werd deels gebruik gemaakt van de daar permanent geïnstalleerde 9-hole discgolfcourse en deels van de verplaatsbare baskets van Disc Golf Adventure.

 

Jongens tegen de meiden

De Disc Golf Battle bestond uit een strijd tussen jongens en meiden van een lokale basisschool in Almere: De Klaverweide. In de ochtend werden op het schoolplein verscheidene frisbee-achtige spelletjes gespeeld, om in totaal zes toppers te selecteren. Deze toppers zouden meedoen aan de daadwerkelijke Battle, maar wisten voorafgaand nog niet welke sport zij zouden spelen. Drie meiden van de school zouden het meidenteam vertegenwoordigen en drie jongens het jongensteam.

In de middag ontvingen beide partijen eerst een korte training van een topspeler. De jongens werden getraind door Sander Bahnert, Nederlands kampioen disc golf, en de meiden door Nynke Verhoeven, Europees kampioen ultimate frisbee. Met een warm-up en uitleg over de verschillende discgolftechnieken, zoals driven en putten, werden beide teams klaargestoomd voor de grote finale!

 

Zappsport Battle Disc Golf Finale Beker

De Disc Golf Finale

De teams waren gevormd. De toppers getraind door professionals. De finale kon beginnen. De strijd om de grote beker ging van start! Halverwege de middag kwamen ouders en klasgenoten het jongens- en meidenteam toejuichen. De finale bestond uit drie holes.

  • Hole 1: Lang, met veel struiken en bomen in het pad.
  • Hole 2: Een tunnel, waarbij de teams onder een boogconstructie door moesten spelen.
  • Hole 3: Een waterhole, waar de teams werden getest op hun plaatsings- en afstandsworpen.

Het doel was de course af te leggen in zo min mogelijk aantal worpen. Van elk team nam één speler een hole op zich. De taken werden verdeeld. Wie kon er heel ver gooien? Of juist nauwkeurig voor de tweede hole? Of heel tactisch voor de laatste hole?

 

Zappsport Battle Disc Golf Finale
Zappsport Battle Disc Golf Finale Hole 2

 

Het is een spannende strijd geworden! Welk team kon alle holes in zo min mogelijk aantal worpen voltooien? Verdwenen er discs in het water? Won het meidenteam van Naomi van As of het jongensteam van Sascha Visser? Het was allemaal te zien tijdens de Zappsport Battle uitzending op NPO Zapp op 10 juni 2017 om 08:45 uur.

Heb je de uitzending gemist? Je kunt de volledige Zappsport Battle Disc Golf hier terugkijken.

Wil je disc golf zelf ook eens proberen? De course van de Zappsport Battle ligt bij Buitencentrum Almeerderhout in Almere. Je kunt een professionele disc lenen bij het Buitencentrum.

Kijk hier voor een compleet overzicht van alle disc golf courses in Nederland.