Wat doet de PDGA?

De organisatie achter de frisbeesport disc golf

Als discgolfer is de kans vrij groot dat je weleens de naam ‘PDGA’ voorbij hebt horen komen. Maar wat is de PDGA? Wat doen ze? Waarom zou je je als discgolfer bij deze organisatie aansluiten? De antwoorden vind je in onderstaande tekst, geschreven door Laura Helene Nagtegaal, Interim PDGA Europe Administrator.

 

Professional Disc Golf Association

The PDGA, of voluit, Professional Disc Golf Association, is de organisatie die zich wereldwijd inzet voor discgolf, op zowel grassroots als op topniveau. De organisatie is in de jaren ’70 opgericht in de VS als een ledenvereniging; van de leden, voor de leden. Het bestuur, gekozen door de leden zelf, vertegenwoordigt de spelers, en leidt de PDGA en de groei van disc golf in een zo goed mogelijke baan. Of het nu om subsidies voor ontwikkeling van discgolf initiatieven op lokaal niveau, of om wereldkampioenschappen voor de elite gaat, de PDGA is er voor de discgolfer, van recreant tot de wereld topper.

Waar bijvoorbeeld een voetballer via zijn of haar club uiteindelijk een lid is van de wereldbond, spreekt het voor zich dat je dat als discgolfer ook zou doen, alleen is dat tot nu toe nog niet vanzelfsprekend, ondanks alle voordelen hiervan. De twee meest waarschijnlijke redenen hiervoor zijn:

  • disc golf is een individuele sport;
  • de PDGA was voornamelijk gefocust op de VS.

 

Scenario Nederland

In Nederland had, tot een paar jaar geleden, buiten het kleine groepje discgolfers en hun familie/vrienden, bijna niemand überhaupt van de sport gehoord. Voor een beginnende speler was er vaak geen enkel aanknopingspunt, anders dan online video’s bekijken en op goed geluk schijven bestellen. Maar hier is in korte tijd veel positief veranderd; door het hele land zijn verenigingen opgericht, en dit aantal blijft groeien. Tevens geeft het de spelers vaak meteen de mogelijkheid om aan schijven te komen, andere spelers te leren kennen, samen te oefenen en natuurlijk ook om de passie voor deze sport te delen.

En waar een vereniging is, is vrijwel altijd ook meteen een course, die door die vereniging wordt beheerd. Zonder courses is spelen uiteraard wel mogelijk; denk aan lantarenpalen, prullenbakken, enz. Maar een echte course is toch veel leuker en ‘echter’. Zwemmen doe je toch ook het liefst IN het water, of niet? Al snel komt dan toch ook wel de drang naar voren om zich te meten met andere spelers. Wat scoor jij op die course, en wat scoort die ander?

En dit is waar de PDGA meteen de voor de individuele speler de meest in het oog springende rol speelt.

 

Wereldwijd netwerk van toernooien

De PDGA geeft je toegang tot een wereldwijd netwerk van tournooien, op elk spelers niveau; van je lokale clubwedstrijd, tot aan het WK.

Hoe kan een speler nu zien waar hij/zij zich verhoudt tot andere spelers? Via de PDGA rating. Door mee te doen aan een PDGA tournooi wordt je behaalde resultaat opgeslagen en vergeleken met de andere spelers in diezelfde competitie. Heel simpel gezegd: scoor je beter dan iemand met een hogere rating dan jijzelf, dan gaat je eigen rating omhoog. Als je lid bent van de PDGA, wordt deze informatie bijgehouden (voor niet-leden is deze informatie wel zichtbaar, maar de eigen resultaten worden niet opgeslagen, dus kom je nooit verder dan een ‘momentopname’) en kan je jezelf altijd vergelijken met elke andere speler wereldwijd.

In Nederland is het mogelijk om aan PDGA tournooien deel te nemen via de – op de beginnende speler gericht – Grow The Sport Tour en – voor de gevorderden – de NFB Nationale Competitie.

 

Kosten lidmaatschap

Wat kost een PDGA lidmaatschap trouwens, zal je vast denken? Voor amateurs en junioren is dit 20 euro per jaar (30 euro voor pro’s). Je krijgt een PDGA-lidmaatschapsnummer (voor het leven – en dat komt goed uit, want disc golf is echt een sport voor 8 tot 80) toegewezen, waaraan al jouw spelershistorie wordt gekoppeld.

 

De opstart van PDGA Europe

Tot voor kort was de PDGA zeer sterk op de VS gericht. En dat is ook logisch; de PDGA is in de VS gevestigd, 80% van alle leden wereldwijd wonen in de VS, en de bestuursleden waren tot voor kort ook altijd Amerikaans.

Fast forward naar 2015, toen ik als manager van de PDGA EuroTour (dit is een serie van grote tournooien in Europa, gericht op de top spelers) gekozen ben als bestuurslid van de PDGA.

Eén van mijn eerste wapenfeiten is – om samen met de International Director, die namens de PDGA de vertegenwoordiger was voor alle leden uit de niet-VS landen – een voorstel in te dienen om PDGA Europe op te richten, waardoor er voor zowel de organisatie als de speler een veel kortere en directere verbinding komt. Hierdoor kan er veel beter worden ingespeeld op de spelers en de verdere ontwikkeling van de sport in Europa. Op dit moment zijn we in de laatste fase hiervoor; de oprichting is bijna een feit, en als je dit leest, is er waarschijnlijk een gloednieuw PDGA Europe bestuur gekozen.

Ik kan door mijn internationale ervaring aan beide kanten van de oceaan makkelijk observeren dat er qua spelopvatting (is disc golf überhaupt een recreatieve bezigheid of een sport; in Europa ligt de nadruk veel duidelijker op sport dan in de VS) een flink verschil is tussen beide continenten.

Ik schrijf dit stuk trouwens terwijl ik van het WK 2017 terugvlieg, waar ik staflid was. Voor het eerst sinds jaren is er weer een podiumplek weggelegd voor een Europeaan, de Duitser Simon Lizotte behaalde de 3e plek, en bij de vrouwen behaalde de Zweedse Ragna Bygde de 6e plek. Wie weet gaan we binnenkort eindelijk een Europese wereldkampioen hebben. En wie weet; misschien ben JIJ dat wel.

Wereldwijd groeit de sport al een paar jaar als kool; elk jaar komt er zo’n 25% bij. In sommige landen in Europa – vooral de Scandinavische/Baltische regio –  ligt dit nog veel hoger. Ook in Nederland is er steeds meer groei, maar is dit nog op een bescheiden niveau, al is er wel duidelijk verbetering zichtbaar (in 2010, toen ik zelf begon, waren er 35 PDGA leden, aan het eind van 2016 waren dit er 66), en daar helpen toch vooral de verenigingen en de PDGA bij; door je aan te sluiten bij je lokale vereniging, en op individuele basis lid te worden van de PDGA word je meteen lid van een heel fijne discgolfende familie.

Samen staan we sterker.

 

Geschreven door: Laura Helene Nagtegaal
Functie bij PDGA: Interim PDGA Europe Administrator

Contactgegevens:
E-mail: laura@surrealm.net
Telefoon: +31 (0)6 5470 6797
Website Europa: www.pdga-europe.com
Hoofdwebsite: www.pdga.com