Geschiedenis van de Frisbee (deel 3)

Onze frisbee is afgestudeerd en gaat zijn leven tegemoet!

Met de oprichting van de Professional Disc Golf Association (PDGA) maakte ‘Steady’ Ed Headrick in 1976 van Disc Golf eindelijk een echte sport. Samen met de spelers van het eerste uur legde hij het fundament voor de professionalisering van het spel. De baskets werden verbeterd, er ontstonden professionele competities en de PDGA kreeg – recentelijk – zelfs een permanente thuisbasis. Vandaag het laatste deel uit de serie ‘Geschiedenis Disc Golf’: Disc Golf in de moderne tijd!

Deze blogpost vormt het derde en tevens laatste deel van de driedelige serie in de geschiedenis van de frisbee. In het eerste deel lag onze frisbee nog in de kinderwagen. In het tweede deel kon ze al zelfstandig lezen. Nu, in het derde deel, is ze afgestudeerd en kan ze beginnen aan het echte leven!

 

Het Wham-O $50,000 Disc Golf Toernooi

1979, Hunting Beach California. De beste Disc Golf-spelers van de Verenigde Staten komen bij elkaar. Niet voor de gezelligheid, maar voor (destijds) het grootste toernooi ooit gehouden: Het Wham-O $50,000 Disc Golf Toernooi. Dit evenement was het startschot voor de professionele ontwikkeling van de sport. De spelers streden om een grote geldprijs, maar daarvoor moest elke deelnemer zich eerst kwalificeren. Dat was uniek. Voor deze kwalificatie werden maar liefst 72 aparte kwalificatietoernooien georganiseerd. Zowel het grote geldbedrag, als de intensieve concurrentie, maakte het Wham-O toernooi zeer prestigieus. Headrick wilde de sport aanzien geven; dit toernooi was voor de professionele spelers. Het woord ‘professional’ stond niet voor niets in de naam van zijn organisatie. Tom Kennedy (#87) won het toernooi en streek de felbegeerde titel op.

 

Headrick en de eerste spelers

De eerste jaren na haar oprichting stond de PDGA onder directe leiding van Headrick. Hij deed al het werk en droeg de volledige verantwoordelijkheid. Hij verkocht zijn Wham-O discs, reisde het hele land door om de sport onder de aandacht te brengen, maar bedacht ook alle regels en organiseerde belangrijke evenementen. De spelers moesten zich naam hem schikken. Aan het begin van de jaren tachtig klonk de roep om meer inspraak. De professionals vroegen Headrick om meer zeggenschap, zodat zij konden helpen de sport verder uit te bouwen. Headrick ging hier in eerste instantie niet in mee, omdat hij zijn eigen organisatie ook zelf wilde besturen. In 1982 was echter het moment daar. Headrick gaf een aantal belangrijke zaken uit handen en zo gingen spelers de dienst uitmaken binnen de PDGA. Ted Smethers zette bijvoorbeeld een competitie op touw voor 1983, met gestandaardiseerde regels, en ook werd tijdens een stemming een standaardafmeting gekozen voor officiële wedstrijddisks: 200 gram en een minimum diameter van 21 centimeter.

 

Ontwikkeling van de basket

Hoewel Headrick niet langer alleenheerser was binnen de PDGA, bleef hij actief betrokken bij de ontwikkeling van de sport. In de vorige blog is al ter sprake gekomen dat hij de eerste Disc Golf basket ontwikkelde, maar in de jaren 80 en 90 bracht hij nog een aantal kenmerkende veranderingen aan. In 1984 bedacht hij de binnenste kettingen, die tegenwoordig het uiterlijk van elke basket bepalen. Deze kettingen verbeterde hij in 1988 en 1999 met twee andere innovaties: ‘kruisende kabels’ en de ‘sliding link.’ Door de ‘sliding link’ – de bovenste schakel van de ketting – kon de energie van de disc beter worden afgevoerd, waardoor deze direct stil kwam te hangen en keurig naar beneden viel. Voor die tijd kwam het regelmatig voor dat een disc tijdens het spel van de kettingen afvloog, in plaats van in de basket te belanden. Dankzij deze betere baskets werd het spel eerlijker en uitdagender.

 

Hoe werkt de PDGA rating?

Toen het Disc Golf groter werd, pakten steeds meer spelers de disc zelf op. Dat bracht direct problemen met zich mee, met name in competitieverband. Hoe voorkom je dat een ervaren speler de beginners ver achter zit laat? De PDGA kwam in 2002 met een oplossing: nadat een speler een competitiewedstrijd heeft gespeeld, krijgt hij of zij een rang toegewezen. Deze rang is gebaseerd op een uniek systeem (de nu bekende PDGA rating), waarbij het aantal worpen van de speler wordt afgezet tegen de score van een ‘gemiddelde speler’ op de baan. Afhankelijk van die score wordt vervolgens een rang opgesteld. Een speler begint op 1000 en zakt of stijgt afhankelijk van de prestaties. Dankzij dit systeem is te zien of een speler pas begint of al langere tijd hoger scoort. Toernooien hanteren vaak bepaalde criteria, om zo te voorkomen dat spelers van verschillende niveaus in dezelfde groep terechtkomen. Het systeem zorgt dat de sport eerlijk blijft en mensen van hetzelfde niveau ook daadwerkelijk tegen elkaar uitkomen.

 

Een eigen clubhuis

De PDGA werd lange tijd geleid vanuit het huis van de directeur; de organisatie had geen eigen thuisbasis. Pas in 2002 ontstond het idee een eigen clubhuis te bouwen, waar spelers van over de hele wereld bij elkaar konden komen. Zowel directie, spelers als de lokale overheid waren enthousiast en in 2003 begon de constructie van het ‘PDGA International Disc Golf Center’ in het Wildwood Park in Appling (Georgia). De bouw werd in 2007 afgerond en tegenwoordig is het centrum toegankelijk voor bezoekers. Op het terrein liggen drie competitiebanen en diverse trainingsfaciliteiten. Geïnteresseerden vinden hier ook het Ed Headrick Memorial Museum, een eerbetoon aan alles wat hij voor de sport heeft betekend. Iedere professionele Disc Golf speler moet dit centrum een keer bezocht hebben!

 

Disc Golf in de toekomst

Disc Golf gaat een mooie toekomst tegemoet. Steeds meer spelers sluiten zich aan bij overkoepelende organisaties, zoals de PDGA. Deze telt inmiddels meer dan 31.000 leden. Overal ter wereld vinden goedgekeurde Disc Golf evenementen plaats. In 2015 werden 2590 happenings georganiseerd, in 2016 lag dat aantal al boven de 3000! Ook in Nederland ontstaan steeds meer maandelijks terugkerende evenementen. Spelers van elk niveau zijn daarbij welkom. Disc Golf heeft dus een kleurrijke toekomst! Wil je het spel zelf eens proberen? Neem dan eens een kijkje op onze webshop. Met een beginnerspakket krijg je snel de smaak te pakken en doe je binnen een mum van tijd mee met de professionals!

 

Dit was het derde en tevens laatste deel uit deze geschiedenisserie. Als je alle delen goed hebt doorgenomen, ben je helemaal op de hoogte van het verleden van deze uitdagende sport. Bedankt voor het lezen!

Geschreven door: Gijs Leppers