Wild: Bonte Families op de Veluwe

Het prachtige resultaat van twee jaar werken op de Veluwe

In het jaar 2013 hebben Mark Verkerk en Ruben Smit heel Nederland kennis laten maken met ‘De Nieuwe Wildernis’. Een prachtige natuurfilm over Nederlands’ eigen natuur: de Oostvaardersplassen, het jonge natuurgebied tussen Lelystad en Almere. Deze documentaire draaide door heel Nederland in de bioscoop en trok een breed publiek.

Nu, zo’n vierenhalf jaar later, kan Nederland opnieuw een prachtdocumentaire over échte Nederlandse natuur aanschouwen in de bioscoop: Wild, Bonte Families op de Veluwe. Deze film echter is gedirigeerd door Luc Enting uit Ede. Enting heeft twee jaar lang met zijn team aan deze film gewerkt. Zijn doel was een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm creëren, die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien. Persoonlijk zou ik zeggen dat dat is gelukt.

In deze blogpost / review kijken we naar een aantal elementen:

  1. Enting’s doel met ‘Wild’
  2. Doelgroep
  3. Inhoud
  4. Conclusie

 

1. Enting’s doel met ‘Wild’

Luc Enting is twee jaar lang bijna iedere dag met zijn team het bos ingetrokken. Filmen en wachten. Vooral veel wachten. Het moment dat je als kijker deze film (het liefst) in de bios bekijkt, weet je dat het maken hiervan heel veel geduld heeft vereist. De anderhalf uur durende film zit boordevol geweldige shots in zeer hoge kwaliteit. Van versnelde timelapses tot een in slow motion in het water duikende ijsvogel. Van een prachtige overview van een uitgestrekt gebied tot een zeer heldere opname van een muis onder de sneeuw.

De film creëert een absoluut ‘wauw’-gevoel en zal bij veel mensen hun beeld over de Veluwe doen veranderen. Natuurlijk weet je dat de Veluwe een prachtig bebost natuurgebied is. Maar de beelden die Luc Enting ons laat zien zullen velen niet snel in Nederland verwachten. “Je gaat toch niet op natuurvakantie in Nederland?” is bijvoorbeeld een veel voorkomende opmerking.

Volgens Luc was een belangrijk doel van de film om mensen naar de Veluwe te trekken om te recreëren. De film toont de adembenemende pracht van dit Hollandse stukje natuur. Moederzwijn met haar jonkies, een jagende vos, hardwerkende vogels en vechtende edelherten zijn maar een paar voorbeelden uit de rijkgevulde scènes. Dit inspireert. Je krijgt zin om op de fiets te stappen en het bos in te trekken.

Tegelijkertijd sluit deze film ook goed aan op de doelen van de Veluwe-gemeentes, met in het bijzonder gemeente Ede, tevens de woonplaats van de regisseur. Hun doel is om de komende jaren juist ook meer jongere generaties naar de Veluwe te trekken.

‘Wild’ had echter nóg een doel. Een waarschuwing: “we moeten zuinig zijn op de Veluwe.” Iets waar we het, denk ik, met z’n allen na het kijken van deze film over eens zullen zijn.

 

2. Doelgroep

‘Wild’ wordt omschreven als een echte familiefilm. En eigenlijk is het ook precies dat. Het is een film waar ouders, grootouders en (klein)kinderen samen naar toe kunnen gaan en absoluut veel plezier aan zullen beleven. Verwacht geen statische documentaire boordevol informatie. In werkelijkheid wordt er relatief weinig informatie gegeven. Wat informatie betreft is het een zachte, milde film. Verwacht geen cijfers over lengte, breedte, gewicht, voeding, etc. André van Duin vertelt op een leuke manier wat er allemaal op het grote doek afspeelt, met tussendoor de nodige humor.

Zijn voice-over is complementair, maar niet nodig. Er zijn momenten dat het nét de kinderlijke kant op gaat en andere momenten dat juist alleen de oudere doelgroep aanspreekt. De filmbeelden zelf zijn generatie-neutraal. De voice-over is het enige element in de film waardoor het de ene generatie minder zal aanspreken dan een andere.

Ik wil hiermee niet zeggen dat het voor jongeren en twintigers niet interessant is om deze film te bekijken. Weet alleen dat de manier van vertellen jou wat minder zou kunnen aanspreken.

 

3. Inhoud

Is ‘Wild’ een documentaire? Ja. Maar het is geregisseerd als een speelfilm. Dat maakt het extra uniek. De filmdocumentaire begint in het winterseizoen en volgt de ‘bonte families’ – en hun avonturen – gedurende de vier wisselende seizoenen. Ieder seizoen biedt zijn eigen unieke beelden. Beelden die je normaal gesproken niet ziet.

Enting heeft speciale toestemming gekregen om in gebieden te filmen waar men normaal gesproken niet mag komen. Dit zijn stiltegebieden, de veilige plekken voor dieren, waar ze niet op hun hoede hoeven te zijn voor mensen en loslopende honden. In deze speciale gebieden kunnen de dieren tot rust komen en bijvoorbeeld voor nageslacht zorgen.

‘Wild’ biedt ons dus écht een unieke kijk in het leven op de Veluwe.

Componist Matthijs Kieboom schreef de orchestrale soundtrack voor deze film. En het past. De combinatie met de beelden zorgen voor een waar filmdrama met blijdschap, spanning, verdriet en humor.

 

4. Conclusie

Is Wild aan te raden? Absoluut. Luc Enting heeft in twee jaar tijd waanzinnige filmbeelden kunnen realiseren op erg hoge kwaliteit. De film draait al sinds 1 februari 2018 in de bioscoop. Mocht je nog de tijd hebben om één dezer weken te kunnen gaan… Ga.

 

Pluspunten

  • Waanzinnig hoge kwaliteit filmbeelden
  • Een unieke kijk op de Veluwe met beelden die je hoogstwaarschijnlijk nooit zelf tegen zult komen
  • Goede ondersteunende muziek
  • Een documentaire geregisseerd als speelfilm

Minpunten

  • De voice-over verbreekt de generatie-neutrale eigenschap die de film had kunnen hebben

 

Ik ben benieuwd wat jij van de film vond! Heb je hem gezien? Waar? In de bioscoop of thuis?
Laat een reactie achter met jouw mening! 🙂

Geschreven door: Marco Louters