Wat is disc golf?

Behalve superleuk en verslavend? Nou…

Uitleg Disc Golf

Disc golf lijkt qua spelregels erg op traditioneel golf. De regels zijn in principe hetzelfde, maar toch speelt het volledig anders! Dit verschil zit hem vooral in het gebruik van ander materiaal. Voor disc golf worden namelijk discs gebruikt; een speciaal soort frisbees, gemaakt van plastic of rubber.

Ook hoeven er geen grote golfvelden worden aangelegd; het is een echte natuursport. Perfecte locaties zijn bossen en parken, waarbij bijvoorbeeld bomen de obstakels vormen. Veel courses zijn gerealiseerd in stadsparken en buitengebieden.

Van Tee naar Basket

Spelers proberen een disc vanaf een startplatform (ook wel Tee genoemd) in zo min mogelijk aantal worpen in een basket te gooien. Een disc golf course bestaat vaak uit 9, 12 of 18 holes. De speler met het minst aantal worpen over de gehele course is de winnaar.

Alle worpen moeten worden gespeeld vanaf de plaats waar de disc is geland.

Als dit helaas achter een boom is…
…moet er creatief om de boom heen worden gegooid.

Het Werpen

Bij elk nieuwe hole begint de speler die bij het vorige hole het minste aantal worpen had met gooien.

Spelers mogen vanaf het punt waar hun disc is geland één stap opzij zetten, zolang zij één voet bij het landingspunt van de disc houden. Zo kan men makkelijker om obstakels heen gooien. De stap mag nooit vooruit worden gezet.

De speler die het verst van de basket ligt, gooit eerst. Andere spelers moeten achter de speler blijven staan die op het moment aan de beurt is. Een disc kan hard aankomen.

In hoeveel worpen?

De meeste holes zijn par 3, net als in golf. Par is het aantal worpen waarin een gemiddelde professionele speler een hole zou moeten kunnen spelen. Afhankelijk van afstand en moeilijkheidsgraad kunnen holes ook par 4 of 5 zijn.

Disc Golf Basket

De basket is het eindpunt van een hole. De kettingen vangen de disc en laten deze in het rek zakken. Pas wanneer deze in het rek ligt, is de ronde afgelopen. Dan, op naar de volgende!

Disc Golf kent 4 moeilijkheidsgraden

%

BEGINNER

%

GEVORDERDE

%

VER-GEVORDERDE

%

MASTER

Out of Bounds

Sommige holes hebben een Out of Bounds gebied. Hier mag de disc niet in terecht komen. Gebeurt dit wel, moet de speler de disc spelen vanaf het punt waar deze het gebied binnenvloog. Ook wordt er een strafpunt bij opgeteld: +1. Water is standaard Out of Bounds.